Ieper, stad vol verhalen

Ieper ontstond meer dan 1000 jaar geleden door de ligging aan de Ieperleet. Het water speelde altijd een rol in de geschiedenis en verhalen van de stad. Ook tijdens de middeleeuwen en 17e, 18e eeuw was een belangrijke rol voor Ieper weggelegd.
In de 20e eeuw werd Ieper volledig verwoest door de Eerste Wereldoorlog, maar vanaf 1919 herrees de stad als een feniks uit haar as.

Kennismaking met Ieper

Ieper. Gekend van de Eerste Wereldoorlog en de wederopbouw nadien.
Maar ook één van de drie grootste steden in West-Europa in de middeleeuwen.
De stad had een woelige geschiedenis en wordt vaak vergelijken met een kat met 9 levens of een feniks die telkens opnieuw uit haar as herrijst.
Maak kennis met deze stad vol verhalen en voor elk wat wils.

Praktisch

Merghelynck Museum

In dit statige herenhuis op de hoek van de Rijselstraat ontdek je het leven van de 17e eeuw. Mijnheer en mevrouw Merghelynck maakten van deze prachtige woning het eerste museum en wilden hiermee de tijd stilzetten. Ook op vandaag kun je de pracht en praal van de beau monde van toen aanschouwen.

Praktisch

Word lakei of dienstmeid

Bezoek het Merghelynck Museum op kindermaat: de jongsten krijgen een opleiding tot lakei of dienstmeid. Ze leren wat de taken van deze mensen waren, die dag en nacht ter beschikking moesten staan voor mijnheer en mevrouw Merghlynck.

Praktisch

Vrouwenwandeling

Vaak raakten vrouwen in de vergetelheid in de geschiedenis. Niet in Ieper!
Een wandeling door de stad vertelt de verhalen en de impact van vrouwen die mee op de barrières van de stad stonden. Ook het dagelijks leven van de volksvrouw komt aan bod.

Praktisch

Ieper en de Eerste Wereldoorlog

De gids vertelt over de belangrijkste oorlogsmonumenten van de stad: de Menenpoort, het Iers Kruis en St. Georges Memorial Church zijn blijvende getuigen van het oorlogsverleden. Tussenin brengt de gids het verhaal van de oorlog en maak je kennis met een aantal aspecten van de wederopbouw.

Praktisch

Onderstaande rondleidingen zijn afgelopen

Biervertelwandeling

Wandeling in het kader van de Week van de Smaak.
Het verhaal van het Ieperse bier.
Hoe Jan Zonder Vrees, de hertog van Bourgondië, dokter Jan Yperman en de Zusters Ten Bunderen hun impact hadden op de Ieperse biergeschiedenis.
Ook na de wederopbouw kwam het bier al snel terug in het straatbeeld.
Je start de wandeling met een schuimende pint Iepers bier en eindigt met een award-winning Ieperse blonde.

Praktisch

Ypre ten voeten uit middeleeuws

Het rijke verleden van middeleeuws Ieper: de Lakenhallen, de Sint-Maartenskathedraal, het lapidarium en nog heel wat andere gebouwen uit de vroege Ieperse geschiedenis onthullen hun geheimen voor jou.

Praktisch

Op en onder de vestingen

De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van België. Hun verhaal begint 10 eeuwen geleden, aan de oevers van de Ieperlee. De vestingen lopen langs de kasteelgrachten, de tenaille van de beer met als blikvanger de passerelle over het vestingwater en bij de Rijselpoort ontdek je de saskamer en het Poortwachtershuis. 

Praktisch

Ieper en de Tweede Wereldoorlog

Ook de periode 1940 – 1945 verliep woelig voor Ieper. Niet in de mate als de Groote Oorlog, maar wel belangrijk genoeg om ook een monument voor de overledenen van de Tweede Wereldoorlog op de vestingen te plaatsen. 
De rol van de Poolse pantserdivisie in de bevrijding komt uitvoerig aan bod.

Praktisch

1000 jaar Ieper

Een doorgedreven kennismaking met het historische Ieper. De verschillende thema’s van het Yper Museum komen in deze stadswandeling terug: het water, de lakennijverheid, Ieper als bisschopsstad,…De rol van de Poolse pantserdivisie in de bevrijding komt uitvoerig aan bod.

Praktisch

Mysterieus Ieper

Wat je nog niet wist over Ieper, leer je hier. Op verschillende plaatsen gaan deuren open voor wat het publiek normaal niet te zien krijgt!

Praktisch

Ieper Waterstad

Water was van goudwaarde voor het middeleeuwse Ieper: het bepaalde de opbouw en de ontwikkeling van de stad. Het traject van de Ieperlee loodst je door de stad en brengt je zelfs tot aan de Verdronken Weiden.

Praktisch

De Nachtwacht

De Ieperse nachtwacht neemt je op sleeptouw voor een wandeling doorheen het duistere Ieper.
Je start aan de Lakenhallen en eindigt aan de Kazematten, ruim op tijd voor de Last Post aan de Menenpoort vlakbij.

Je komt langs mooie, maar ook donkere hoekjes in de Ieperse binnenstad en rond de vestingen maar elk met een boeiend verhaal.

Praktisch

Het toeristisch seizoen in Ieper is ingedeeld in twee delen.
Tijdens de wintermaanden (16 november tot 31 maart) kun je wekelijks op zaterdag op stap met de Nachtwacht.

Tijdens de zomermaanden (1 april tot 15 november) kun je wekelijks op stap op zaterdag en zondag.
Elke zaterdag om 17 uur is er “Kennismaking met Ieper”.
Elke zondag om 15 uur is een gevarieerd aanbod van verschillende gidsbeurten.

Winkelwagen